15 posts / 0 new
Poslední příspěvek
Agardan's obrázek
Offline
Příspěvků: 23
Množitelé s PP?

Možná svým příspěvkem trochu píchnu do vosího hnízda.
Existují chovatelé, co se svými dvaceti i více psy nedělají nic jiného, než že obrážejí kdejaké výstavy, ročně nechají nakrýt několik fen. Když si pak od nich koupíte v devátém týdnu zaručeně zdravé štěňátko - potenciálního šampiona, jen tak mezi řečí a ve velkém chvatu (právě přijeli z výstavy, ještě nejedli) vám sdělí, že jedno varlátko ještě nesestoupilo štěňátku do šourku, ale že jistě sestoupí. Je to téměř normální věc, žádný problém, co by stál za řeč. O této věci vás samozřejmě dopředu neinformovali, nejsou blbí. Jsou na vás moc milí, ještě vás vyprovodí k autu. Zapsat něco do kupní smlouvy? Naco? Vždyť chovateli věříme, má takové bezva reference, a varlátko je už stejně na cestě... O kryptorchismu však nevíme nic. K naší škodě, samozřejmě. Při druhém očkování se pak divíme, že se veterináři něco nezdá. Při třetím očkování zuříme a žádáme na chovateli novou kupní smlouvu, kde by tohle bylo zohledněno. Zpravidla se setkáme s větší arogancí, než s jakou se lze setkat na naší politické scéně. Výsledek? Po nějaké době to zabalíte. Kvůli pár tisícům se nebudete přece soudit. Vždyť pan chovatel je z obliga. Navrhl vám přece, že si po dvou měsících štěňátko vezme od vás zpět! Poté, co se nový člen domácnosti již hluboko zaryl do vašeho srdce. On dobře ví, že jej nevydáte, a literu zákona přece splnil. Pes je zbožím. Citové vydírání? Ale jděte. Pan chovatel má vše náležitě ošetřeno... Je veřejným tajemstvím, že všeliké mafie prorostly naší společností, jako rakovinný nádor tělem pacienta. Nechápu, proč by neměla být tímto zlořádem zasažena i kynologie. Vždyť jde přece o peníze. Takže já bych si v chovatelství na základě této mé zkušenosti dovolil zavést nový termín (pokud mě někdo již nepředběhl), a sice "Množitelé s PP".

Gabina's obrázek
Offline
Příspěvků: 1
množitelé s PP

Chápu Vaše rozčarování. Ale všichni víme, že jsou tací "chovatelé" jak mezi pejsky s PP tak bez PP. Apelovala bych spíš na zdravý rozum toho, kdo chce pejska koupit. To co tady popisujete zní podezřele už od první věty (obrazně řečeno). Pejska si přece můžete koupit jinde. Za hloupost se platí a jak říká zákon, neznalost neomlouvá. Bohužel žijeme v nezdravé společnosti a hyenismus prorůstá do všech oborů. A díky lidem, kteří jsou ochotni si od takových lidí zvířátko koupit, se jich bohužel hned tak nezbavíme. Zažila jsem nesčetněkrát, že mi zákazníci líčili, jak museli to štěňátko "zachránit" z rukou TOHO příšerného chovatele nebo jak si svého vysněného mazlíčka,kamaráda na 10-15 let koupili na benzince, protože chovatel byl tak milý, že jim ušetřil cestu a pejska přivezl na půl cesty. A jak je ten jejich pejsek teď pořád nějaký nemocný apod. No, pardon, ale to jsou někdy story, jeden nevěří vlastním uším. Ten termín je dobrý, my ho taky používáme :-D

Agardan's obrázek
Offline
Příspěvků: 23
Množitelé s PP

Hloupost, neznalost, paní Gábino? Šlo o renomovanou chovku. Možná zbytečná důvěra z mé strany. Ono se to lehce soudí. To aby dnes člověk studoval napřed medicínu, když má jít na operaci, veterinu předtím, než koupí štěně. Řemeslníky pak hnát z chalupy klackem a udělat si vše raději sám a levněji, než se pak soudit kvůli nekvalitní a předražené práci. Až tak daleko jsme dospěli. Kupovat štěně na benzince je jasný nesmysl, jenže když vám renomovaný chovatel, se kterým předtím již měsíce komunikujete bude tvrdit, že varlátko sestoupí, jen se mu musí trochu pomoct, prostě mu věříte. Pak se ale od veterináře dozvíte něco jiného. Já nejsem rozčarován psem... je krásný, povahově skvělý a jinak zdravý, zklamal mě přístup chovatele.

optimint's obrázek
Offline
Příspěvků: 1
Množitel je každý kdo chová a prodává

Ať ti vystavovatelé vysvětlí, kam dávají vysloužilé psy (nad 6 let), ať vysvětlí kam dávají nemocné a špatně vyvinuté štěňátka, ať vysvětlí kam dávají psy nevhodné pro chov. Kdo má dvě produktivní fenky, tak by měl mít u nich ještě asi 5-6 fenek neproduktivních (štěňata pro vlastní chov+neuchovněné fenky+staré fenky). Choval jsem, vystavoval jsem, dělal jsem kanisterapii. Vše je to jen hnus o penězích. Jsou si vědomi chovatelé toho že polovina jejich psů končí utracených dříve než stačí zestárnout? ....... Mám raděj majitele psů bez PP chované s láskou, než majitele co vozí psa s PP jako doplněk auta. Vždyť ten PP nezaručuje žádnou kvalitu(vždyť šlechtické tituly dostávali i dementní potomci rodů)

Agardan's obrázek
Offline
Příspěvků: 23
ad. Množitel je každý kdo chová a prodává

Co se týče chovatelů, asi máte pravdu. Iluze si nedělám. Už ne. A pes s PP, či bez? Zastávám tento názor: Štěně, pokud to jen trochu finanční situace dovolí, tak s PP. Štěně bez PP je čirou loterií. Dospěláka klidně bezpapíráka z útulku. Ale jednomu i druhému věnovat maximální lásku. To je to hlavní, co pes od člověka potřebuje. Kromě žrádla. :-)

Václav's obrázek
Offline
Příspěvků: 4
Ahoj, v mém okolí papíry moc

Ahoj, v mém okolí papíry moc nefrčí, prakticky se tak nějak i známe. Když někdo chce nějakého psa, tak se vždy spojíme přes tamtamy. Nikdo v okolí žádné zásadní problémy se svými hafany nemá. Prosté nikdo si nepořizuje psa z neznámého chovu. Kupujte co znáte a ne papíry. Rozum do hrsti. :-)

Agardan's obrázek
Offline
Příspěvků: 23
Množitelé s PP

"Kupujte co znáte a ne papíry. Rozum do hrsti. :-)"

Podívej se, Václave, já ti tvou zkušenost neberu. Jenže ne každý má to štěstí, že ze svého okolí zná nějaké dobré chovatele. Většinou tápe. Zvlášť u málo početných plemen, kde chovky v republice spočítáš na prstech jedný ruky. Ale i tak nepřestanu hájit názor, který zde opakuji, že pokud štěně, pak jedině s PP. Dospěláka klidně bez PP. U dospěláka totiž, narozdíl od štěněte vidíš, co kupuješ. :-)

fialka's obrázek
Offline
Příspěvků: 4
ach jo

když čtu to co tady píšete je mi smutno.Mám chovatelskou stanici 16 let.můj první pejsek kterého jsem si pořídila umřel tento rok 9.4. a chyběly mu 3,5 měsíce aby se dožl 16ti let. fenečka kterou jsem si v tu samou dobu pořídila tak bohužel umřela ve 13ti letech.( rakovinu mléčné lišty.)Doma mám pejska 13 let,fenečky 10,9.8let, které už nikdy nebudou mít miminka,ale vůbec si nedovedu představit ,že bych je někam dala.Ba naopak mají větší péči než ti mladší pak mám i mladší pejsky,všichni žijí se mnou v domečku a mají přístup tam kde já. Taky mívám miminka a vždy velmi těžce nesu když jdou z domu.než však jdou do světa tak se strachují aby se dostali co do nejlepších rukou. prozatím jsem až na jedny lidi(vyvezli mi 2 pejsky za hranice) měla štěstí na nové majitelé a proto chci všem takovým majitelům poděkovat jak mají své svěřence rádi.Víte viděla jsem i chovatelé o kterých píšete ,ale vůbec to nebyli chovatelé co měly pejsky s PP.Takže prosím Vás neházejte všechny chovatelé do jednoho pytle.Vždyt i noví majitelé jsou rozdílní. takže Vám všem přeji aby jste neměli špatné zkušenosti at jste chovatel nebo jen majitel Fialka a její Tlamičky bez kterých si neumí představit svůj život

Václav's obrázek
Offline
Příspěvků: 4
no, to co jsem napsal vyznělo

no, to co jsem napsal vyznělo trošku jinak než byla má myšlenka, neúplně jsem se vyjádřil, tak bych to ještě zpřesnil, nejsem zastánce chovu bez PP, tj pokud někoho znáte, papíry nejsou potřeba, pokud někoho neznáte, tak bez pp je to loterie a s pp, prostě jen papíry vám nedají úplnou záruku, jen chci víc zdůraznit, že je důležité, od koho psa, štěně kupujete, jaký pán, takový krám, kdo ho zná a kdo vám dá doporučení

Agardan's obrázek
Offline
Příspěvků: 23
Chovatelé s PP

Jak jsem si přečetl váš příspěvek, Fialko, došel jsem k názoru, že mám tu čest s chvatelskou světicí. :-) Nic ve zlém, ale každý chovatel s PP rozhodně není takový, jako vy. Bylo by naivní myslet si, že v chovech s PP je všechno košer. Vždyť jde proboha o peníze! Dokonce bych se nebál některé chovatele označit, jako kynologickou mafii. Všechny důležité lidi mají "zmáknuté". Svá štěňata prodávají nejraději do ciziny. Občas, z nouze vezmou zavděk i domácím klientem. Považují jej však za póvl, podle toho s ním jednají. Štěně předají v poklusu "na schodech", nemají čas, oni jsou někdo, postaví vás spíš do role prosebníka, než zákazníka, a když se později vyskytne problém, nad jejich arogancí se tají dech. Nezmůžete NIC, necháte to raději být, neboť nevíte, kam jejich moc sahá.

pefa's obrázek
Offline
Příspěvků: 5
názor

Nic proti psům bez PP ale pokud budoucí majtel nemá peníze na psa s PP což je do budoucna minimální výdaj pak je nad čím uvažovat můj názor zní chcete psa bez PP vemte si nějakého chudáka útulkáče a nepodporujte rádoby chovatele v tom jejich byznysu typu pejsek po PP rodičích takové štěně vás nakonec může stat i třikrát víc než pes s PP.

Eref's obrázek
Offline
Příspěvků: 7
Množitelé s PP

Nedá mi to nereagovat. Chovatelskou stanici máme dlouho, měli jsme (a doufám zase budeme) 4 feny, z toho jedna z důvodů genetických neměla nikdy štěňata. Přesto měla tu nejlepší péči. Možná jste měl smůlu - ale myslím, že je to vždy o lidech a mrzí mě, že protože prodávám štěnda do zahraničí, rád jezdím po výstavách, i když pro mne nejsou prioritou, náhle jsem se ocitnul mezi množiteli a kynologickou mafií. Píši proto, že i my jsme prodali štěně, které mělo při prodeji kulku hmatnou, ale ona potom nesestoupila - bylo od nás 1800km a přesto jsme pro něj jeli a "vykoupili" jej zpět, jen aby nebylo někde odstrčené. Psal jste, že u vás to nehrozí, že lásku má, ale prosím opravdu neházejte chovatele do jednoho pytle, většina jich totiž patří k těm, kteří tuto činnost dělají s láskou. Navíc u spousty plemen je to vždy o silně dotované činnosti, kde se při správné péči o výdělku nedá vůbec ani pomyslet. Tím se liší od množitelů, což neznamená, že i mezi nimi chovateli nejsou lidé hloupí nebo neznalí, příp. rádce z nesprávných řad.

Agardan's obrázek
Offline
Příspěvků: 23
Množitelé s PP

Já to beru co píšete, Erefe. Jenže chovatel má mluvit pravdu o zdravotním stavu svých štěňat. Hlavně nic nebagatelizovat, nic nezlehčovat. Nevykládat nesmysly o masáži nesestouplého varlátka, netvrdit, že to bude dobré. Že se to spraví i samo. Nespraví. Pokud varle nesestoupí samo, pes je kriptorchidem a hotovo. Nezáleží na tom, že varlátko je hmatné někde v tříselném kanálku. To nic neznamená. Mohou být degenerovány tříselné cesty. Pokud by mi tohle všechno po pravdě řekl chovatel, přijal bych to. Ale jestliže se pravdu dozvíte až od veterináře po měsíci, jestliže se dozvíte, že po roce by mělo být vaše štěňátko operováno, a nesestouplé varle kvůli pozdějšímu riziku nádorového bujení odstraněno, chovatele byste v té chvíli nejraději uškrtil. Ke štěněti jste si mezitím stačil vybudovat citový vztah, nedal byste ho ani za nic a tak, když vám chovatel nabídne jako řešení zpětný odkup, považujete to za bezpříkladný cynismus. Nezáleží vám na penězích, máte-li v sobě nějakou hrdost, cítíte se takovým jednáním uražen. Prostě, takhle pánové chovatelé, a chovatelky prostě NE! Jinak, mohu všechny ujistit, že pes se má u mě skvěle. Byly mu dva roky, vyrostl z něj nádherný, nebojácný, sebevědomý hafan s přátelskou povahou. K naprosté dokonalosti mu schází akorát jedno varle... To druhé mu bylo na radu veterináře po roce úspěšně vyoperováno z dutiny břišní.

krmes's obrázek
Offline
Příspěvků: 1
množitelé s PP

na tohle fórum jsem zabloudila náhodou a přihlásila jsem se vlastně jen kvůli příspěvku o množení. Na každém fóru vznikají zbytečné třenice kvůli definování množíren, toho kdo množí a nemnoží atd. Většina z nás by ráda zlikvidovala množení v otřesných podmínkách, to je jasné. Taky nemá význam přít se o tom, zda existují, nebo neexistují množitelé s PP. Proč by neexistovali? Podvádí se všude a všem, takže proč by zvířata měla být výjimkou?
Vím o třech případech, kdy opravdu množí lidi z kynologického klubu. Kluby mlčí, protože ruka ruku myje a každý kdo o tom ví, kouká, aby mu jeho máslo na hlavě nevyteklo zpod klobouku.
pro ilustraci:
SK
Všetko inzeráty od tej istej osoby, o čo ide nekomentujem, ale toto ma úplne dostalo - národný rozhodca SKJ, v Basset Klube SR vo výbore - výcvikár, Medzinárodné klubové farbiarske skúšky duričov - riaditeľ skúšok
http://zvierata.bazos.sk/inzerat/37957935/Darujem.php
Darujem veľmi pekné staršie sučky francúzsky buldoček faun,westíky,shih-tzu,maltezák,jazvečík hrubosrstý- dobrý potkaniar.
Predám psa francúzskeho buldočka faun strakoš, 2 ročný. Veľmi pekný,silná kostra,mohutná hlava. Za cenu šteňaťa.
Ponúkam na krytie psov francuzsky buldoček faun,3 psov. Faun strakoš,maltezák,westík,shih-tzu,jazvečík hrubosrstý. Možná aj inseminácia.

Meno:Petržel
Telefón:0905805425
Lokalita: 985 58 Lučenec
Cena:Zadarmo
http://www.skj.sk/phpmenu.php?s=7&lang=1&typ=2&rozhodcavyber=%7E155

u nás:http://zivnostensky-rejstrik.cz/miroslav-fiantok-18194168/
pan kynolog vesele prodává bezpapíráky na bazoši.

Problém řešení tohoto průseru vidím mimojiní i v tom, že každá rasa si jede po svém v boji proti těmto hajzlům a to strašně oslabuje sílu boje. To že zlikviduji množitelku buldočků někde v Přešticích bude sice hezké, ale na celkové situaci to nic nezmění.
Pokus o spojení se v boji proti množení ať už s PP, nebo bez :http://www.senat.cz/cinnost/galerie.php?aid=14619
I když to byla jen kapka v moři, nějak začít musíme.

dost's obrázek
Offline
Příspěvků: 1
množitelé s PP

Můj první pes pouze připomínal vzhledem čistokrevného. Protože mi jde "pouze" o to mít doma kamaráda, vůbec mi nevadilo, že nemá PP.
Nicméně můj pes, jeho sourozenci i matka zemřeli na tutéž chorobu.
Proto jsem se rozhodla pořídit si druhého psa s PP. Domnívala jsem se, že chovatel neprodá štěně, aniž by informoval nové majitele o jeho možných zdravotních problémech. Jak jsem se pletla!! Teprve když se u mého psa i jeho sourozenců objevil tentýž zdravotní problém, začala jsem se pídit po nějaké dědičné chorobě. Samozřejmě původní majitel o ničem nevěděl, jeho psi byli vždy zdraví. Pak, když jsem kontaktovala jiné majitele této rasy, jsem se dozvídala o praktikách "chovatelů". Jak prodávají psy do zahraničí a už o těch štěňatech nikdo neví, jak prodávají psy jako nečistokrevné do těch států, kde například všchni nečistokrevní psi mají být kastrováni, tudíž nesestouplé varle nevadí, jak majitel má několik "pěkných psů" na dvorku a ostatní v klecích, ...
Dnes bych si čistokrevného psa asi nepořídila. Protože se nehodlám stýkat s chovatelskou mafií, žádná omezení bych se u svého psa ani nedozvěděla.
Takže příště jen psa bez PP.