5 posts / 0 new
Poslední příspěvek
Jurij Gagarin's obrázek
Offline
Příspěvků: 6
nový domov

Ahoj, přivezli jsme si zdravého, kastrovaného britského kocoura, je zhruba tři roky starý, byl zvyklý na malý byt a teď si musí zvykat na nový dům u nových lidí. Jinak je docela pohodový.
Máme ho doma první týden, vždy se někam schová a schovaný vydrží několik hodin. Když vyleze, pomalu opatrně prozkoumává celý dům a při tom švihá ocasem. Víme, že se mu stýská a je smutný po svém původním domovu, musí to pro něj být stresující.
Dělám si obavy, aby mi takový nezůstal, Myslíte, že si zvykne? Jinak všechny věci má od původních majitelů včetně záchodu. Rád bych dostal rady jak jeho situaci lépe zvládnout, jak se chovat, věnovat se mu, či ho nechat na pokoji. Poradíte nějakou literaturu?

Děkuji za každou radu, Petra

megera's obrázek
Offline
Příspěvků: 3
kocour potřebuje čas, je v

kocour potřebuje čas, je v prostředí, které nezná, kočky potřebují klid na to, aby si "osahaly" terén. Časem se začne shánět po kontaktu, rozhodně nenutit, počkat si, vlídně pohladit, ale neomezovat volný pohyb, časem se všechno určitě dostane do normálu, některým to trvá pár dnů, jiným pár týdnů až měsíců.... ale zvyknou si ve chvíli, kdy nové teritorium začnou považovat "za své"

Dino's obrázek
Offline
Příspěvků: 25
Ahoj Petro, určitě je

Ahoj Petro,
určitě je pozitivní, že kocourek pomalinku sám začíná zkoumat opatrně okolí. Chce to mu dopřát dostatek času a v ničem nespěchat. Od původního majitele je nejlepší zjistit co nejvíce informací o jeho zvyklostech, oblíbeném pochoutce, místech na hlazení atd. Hlavně ho NIKDY nevyndavejte násilím, když bude někde schovaný. Až se začne cítit bezpečněji, tak postupně sám přijde. Zkuste mu někdy nabídnout nějakou dobrotu z ruky jestli vypadá na jedlíka, ale určitě po něm hned neskákat a zuřivě hladit. Raději mu jen dát papání a nechat být.
Hodně trpěivosti a brzy se určitě dočkáte milého překvapení.
Romana

Whinecat's obrázek
Offline
Příspěvků: 12
Kontakt, kontakt, kontakt

jen ze své zkušenosti doplním... ano, nenutit k ničemu, ale v žádném případě jej nenechat být. Chodit za ním, dívat se na něj (i když je pod postelí), pomalu na něj mrkat, přistrčit ruku, klidně nehladit, ale nechat voňuchat jako u psa, můžete na jeho místo pohodit např. svůj použitý ručník. Já doplatila u své kočendy na to, že jsem jí dlouho nechala "aby si zvykala" a šla jsem jí z cesty. Je zlatíčko, ale mazel není a asi nikdy už nebude :(
Ale kdo ví, každá kočka je jiná :) Mnoho úspěchů.

Anita

VermanJi's obrázek
Offline
Příspěvků: 1
Člověk nepřítel

Potvrzuji co píšete,z vlastní zkušenosti s kocourkem.Bohužel,najdou se zlí lidé,kteří zdůvěřilé zvíře pak zahubí.To dokáže zase jenom člověk,být takto krutý k přírodě.J.J.-MB