Detail druhu

kakadu naholící

kakadu naholící - Roman Strouhal  - svět papoušků

Velikost - 40 cm

Samec i samice mají základní zbarvení peří bílé s červeným nádechem na čele,

temeni, krku a hrdle. Malá okrouhlá chocholka, neopeřený oční kroužek je modrošedý. Zobák zbarvený rohovinově až bíle. Duhovka u obou pohlaví tmavohnědá až černá. Samice je nepatrně menší než samec.

Nominátní forma je rozšířena na východě, severozápadě a západě Austrálie.

Poddruh kakadu naholící malý (Cacatua sanguinea normantoni) v jižní části Nové Guiney.

Žije především suché vnitrozemské oblasti, zejména otevřené krajiny podél říčních toků.

Vyhýbá se souvislým lesním porostům. Stejně jako kakadů růžový se odvažuje do blízkosti lidí, do parků a zahrad, kde působí nemalé škody na obilných lánech.

Protože Austrálie od roku 1960 zakázala jakýkoli vývoz původních druhů rostlin a živočichů,

dostávali se do prodeje  téměř výhradně jedinci novoguinejského poddruhu C. sanguinea normantoni. Mladí kakaduové naholící snadno zkrotnou a naučí se opakovat slova. Mají však silný hlas a velkou potřebu něco ozobávat.

Ačkoli je kakadu naholící dovážen jen v omezeném množství, daří se jej odchovávat celkem hojně.

Snůška se skládá ze 2 - 3 vajec. Délka sezení se pohybuje od 21 do 24 dní. Mláďata opouštějí hnízdní dutinu ve stáří 45 až 50 dní.

text: Čerpáno z lit. Milana Vašíčka, Roman Strouhal - papouskov.cz