Detail druhu

kakadu filipínský

kakadu filipínský - Roman Strouhal  - svět papoušků

Velikost - 31 cm.

Samec má základní zbarvení peří bílé, skvrna na uchu nažloutlá, malá široká chocholka u báze žlutavá.

Spodní křídelní krovky a spodek ocasu žlutavé, peří kostřece červené s bílým lemem. Neopeřený kroužek kolem oka bílý. Zobák šedobílý, nohy šedé. Duhovka černohnědá.

Samice je podobná samci ale s červenou až červenohnědou duhovkou.

Rozšířen je na Filipínách včetně Palawanu a Sulužských ostrovech.

Žije především v původních nenarušených lesích. Příležitostně si hledá potravu na otevřených plochách polí a okrajů lesa.

Chov kakadu filipínského rozhodně není snadný.

Mladí ptáci mají během prvního velikého pelichání sklon k poruchám tvorby peří, které nezřídka vedou k jejich úhynu. Při nákupu je třeba pečlivě vybírat toho nejzdravějšího jedince. Hlas kakadu filipínského je celkem snesitelný, ozývá se hlavně ráno a večer. K chovu je velmi vhodná prostorná venkovní voliéra s vytápěným domkem, protože tento druh rád a dobře létá. Jednotlivě chovaní kakadu mají sklon ke škubání peří.

Odchovy dosud spíše výjimečné.

První odchov se zdařil v roce 1974 W. Eichelbergerovi ve Švýcarsku. Kakadu filipínský je při výběru partnera velmi vybíravý. Samci se během období rozmnožování stávají agresivními často i vůči  své partnerce, které dokonce někdy mohou způsobit poranění. Snůšku tvoří 2 až 3 vajíčka. Sezení trvá asi 30 dní. Mláďata opouštějí hnízdo přibližně po 60 dnech. Uvádí se křížení mezi kakaduem filipínským a inkou.

text: Čerpáno z lit. Milana Vašíčka, Roman Strouhal - papouskov.cz