Detail druhu

kakadu bílý

kakadu bílý - Roman Strouhal  - svět papoušků

Velikost - 45 cm.

U samce je základní zbarvení peří bílé.

Široká pera na chocholce bílá, neopeřený kroužek kolem oka krémově bílý. Zobák černý, nohy tmavošedé. Duhovka tmavohnědá až černá.

Samice je podobná samci ale má červenohnědou duhovku.

Rozšířen je na Moluckých ostrovech Obi, Batjan, Tidore a Ternate.

Kakadu bílý patří mezi vzácně chované druhy. V literatuře o něm najdeme jen málo údajů.

Tento druh by měl být chován jen v prostorném a pevném zařízení, protože je velmi hlučný a svým silným zobákem dovede rozdrtit cokoli. Pro chov v domácnosti se kakadu bílý nehodí, přestože mladí dovezení ptáci snadno zkrotnou a po určitý čas mohou být milými společníky. Vhodnější je každopádně chov ve voliéře, kde jsou tito ptáci celkem odolní. Potřebují však slabě vytápěný domek na zimu.

První úspěšné odchovy byly hlášeny v šedesátých a sedmdesátých letech v USA. 

Zdá se, že tok je záležitostí samičky. Před kopulací předvádí zásnubní tanec, kdy poskakuje z jedné nohy na druhou. Snůška obsahuje průměrně dvě vejce. Inkubace trvá 29 až 30 dní, mláďata opouštějí hnízdo po 80 až 100 dnech.

text: Čerpáno z lit. Milana Vašíčka, Roman Strouhal - papouskov.cz