Detail druhu

aratinga škraboškový

aratinga škraboškový - Roman Strouhal  - svět papoušků

 velikost: 38 cm

Samec je celkově zelený, na spodině spíše bledší a žlutější, čelo hnědavě červené,

přední část temene, uzdička, líce a strany krku jsou jasně červené někdy je červená i partie příuší. Jednotlivá červená péra nebo menší skvrny jsou často roztroušeny na zadní části krku, plášti, ocasu a letek olivově žlutá, nahé okruží oka krémově bílé, zobák rohový, duhovka oranžově žlutá, běhák hnědavý.

Samice je zbarvena stejně jako samec.

Mláďata mají líce a strany krku méně červené nebo zelené, duhovku hnědavou.

Rozšíření:střední a jižní Peru, východní Bolívie, severozápadní Argentina.

  • Aratinga škraboškový andský, Aratinga mitrata mitrata

Velikos: 38 cm

Rozšíření: subtropická zóna středního Peru, východně po Andy, jižně až do východní Bolívie a po severozápadní Argentinu.

  • Aratinga škraboškový peruánský, Aratinga mitrata alticola

Velikost: 37 cm

Podobný subsp. mitrata ale celkově má zelené zbarvení tmavší, hlavně na horních partiích těla, kde je šedozelený. Červené zbarvení hlavy je menšího rozsahu; čelní pruh užší, uzdička a strany hlavy jen s několika ojedinělými červenými péry, holenní peří zelené.

Rozšíření: oblast Cuzco, střední Peru.

Aratingu škraboškového poprvé objevil badatel Tschudi.V Bolívii byl pozorován v tmavých hustých pralesích.

V jižním Peru je více rozšířen, žije tam ve stepních oblastech podobně jako aratinga skvrnitý. Chapmen odchytával tyto papoušky v nadmořské výšce 1.000 až 2.600m/m, poddruh A. m. alticola dokonce 3.400 m vysoko. V severozápadní Argentině byla nalezena jejich snůška v prosinci ve stromové dutině asi 10 m nad zemí.

Základním krmením pro aratingy škraboškové je směs pro velké papoušky, naklíčená slunečnice,

větší množství ovoce, mrkev, salát, ptačinec žabinec, šípky, kukuřice v mléčné zralosti. Při krmení mladých vaječné míchanice, 1x za týden vitamínový a minerální preparát do vody; po celý rok čerstvé větve k ohryzu. Doporučuje se podávat i naklíčenou a nedozrálou pšenici, oves, semenec, jeřabiny, bezinky, okurky, piškot nebo tvrdý rohlík.

text: Čerpáno z lit. Milana Vašíčka, Roman Strouhal - papouskov.cz