Detail druhu

ara zelenokřídlý

ara zelenokřídlý - Roman Strouhal  - svět papoušků

Velikost: 90 cm

Samec má celkové zbarvení červené, tmavší než ara arakanga, střední křídelní krovky zelené.

Záda, kostřec, vrchní a spodní krovky ocasní světle modré, velké křídelní krovky a letky loketní modré, vnější letky ruční tmavě modré. Ocasní péra tmavě červená, nahá lícní oblast bílá s několika řadami malých červených peříček. Horní čelist zobáku je světle rohová s černou špičkou, spodní čelist šedočerná, duhovka světle žlutá, běhák tmavě hnědý.

Samice má hlavu a zobák menší než samec.

Mláďata jsou podobná dospělým, ale ocas mají kratší, spodní čelist zobáku a jeho horní čelist u kořene bledě šedé, duhovku hnědou. 

Rozšíření: Panama, Kolumbie, Venezuela, Ekvádor, Peru, Guayana, Surinam, Fr. Guayana, Brazílie, Paraguay, Argentina; na většině oblasti rozšíření se jejich výskyt kryje s výskytem ary ararauny.

V oblastech s původní vegetací poměrně hojní, i když ne tak jako ararauna,

z některých míst již zmizeli následkem ztráty biotopu, lovem a odchytem. Ara zelenokřídlý je velice podobný druhu Ara arakanga (Ara macao), s kterým také bývá často zaměňován. Liší se od něj především tmavším červeným zbarvením a místo žlutých loketních per má zelená. Vyskytují se v daleko širších oblastech než arakanga. Spatříme je v pralesích, v otevřených krajinách i v horách. S oblibou se zdržují podél toků řek. Civilizace je však stále více a více zatlačuje do odlehlých míst a i tam je pronásledují domorodci. Hnízdní dutiny považují za svůj majetek, mláďata z hnízd vybírají, ochočují a prodávají evropským dovozcům. Ptáci se v přírodě živí měkkým šťavnatým ovocem, bobulemi, plody stromů, semeny, jádry a výhonky stromů a keřů. Jejich nejoblíbenější potravou jsou palmové ořechy. Arové často létají na kukuřičné plantáže a obilné pole kde působí značné škody na úrodě. Žijí většinou v párech a po vyhnízdění se houfuje i několik rodin do společného hejna. Hnízdí v dutinách stromů, 2-4 vajíčka snášejí na jaře před období dešťů. Hnízdo nemá žádnou vystýlku. Hlas mají značně křiklavý, zní jako“ara-ara“.

text: Čerpáno z lit. Milana Vašíčka, Roman Strouhal - papouskov.cz