Detail druhu

ara ararauna

ara ararauna - Roman Strouhal - papouškov.cz

Velikost: 86 cm

Samec

má vrch těla a spodní krovky ocasní modré, čelo a temeno olivově zelené, příuší, strany krku, spodinu, holenní peří a spodní křídelní krovky žlutooranžové.Nahá lícní oblast a uzdička je bělavá s několika řadami zelenočerných peříček na hrdle s hnědočerným pruhem se zeleným okrajem na prsou. Ocasní péra jsou modrá, zespodu olivově žlutá, zobák šedočerný, duhovka žlutá, běhák tmavě šedý.

Samice

má hlavu a zobák menší. Je-li, samec vydrážděný jeho nahé bělavé líce intenzivně zrůžoví. U samice to lze pozorovat jen zřídka a intenzita růžové barvy je velmi slabá….

 

Mláďata

jsou podobná dospělým, zobák mají světlý a méně zahnutý, ozobí a nahé líce růžové, duhovku hnědou.

Rozšíření:

je východní Panama, jižně až po Kolumbii, východní a západní Ekvádor, severní Peru, východní Venezuela, jižní oblast řeky Orinoko, Guiahas a Trinidad, jižní Brazílie - státy Sao Paulo a  Rio de Janoero, Bolívie, Paraguay a severní Argentina.

Ara ararauna žije v pralesích Jižní Ameriky, na rozsáhlém území kolem vodních toků.

Během období dešťů ptáci opouštějí některé oblasti a společně nocují na vybraných místech. Ráno z těchto nocovišť odlétají za potravou. Hnízdí v dutinách objemných stromů, které si upravují svým velkým zobákem. V Guayaně byla jejich hnízda nalezena v období od února do června, v Trinidadu v dubnu a květnu. V přírodě se živý plody pralesa, ořechy, bobulemi, pupeny a mladými výhonky různých větví. Ara araraunu spatříme často ve společnosti ary zelenokřídlého, neboť oblast rozšíření obou druhů se překrývá. Již mnoho století ary pronásledují Indiáni, kteří se zdobí jejich peřím. V 19. a 20. století se ochočená mláďata araraun stala výhodným směnným artiklem, proto je domorodí obyvatelé vybírali z hnízd a prodávali. V mnoha indiánských vesnicích jsou volně chováni.

text: Čerpáno z lit. Milana Vašíčka, Roman Strouhal - papouskov.cz